fbpx
Actueel
  • Home
19
12
2019

10-Jarig bestaan Karate Moerdijk

In 2009 behaalde ik na 19 jaar hard trainen mijn 3e dan in Yamaguchi Karate-do en kreeg ik de bijbehorende titel van Shidoin. Vanaf dat moment werd ik bestempeld als leraar. Best gek, als je weinig tot geen ervaring in lesgeven hebt. Ik vond het destijds een hele eer en zag het als mijn taak om een eigen dojo op te richten en les te gaan geven.

Op 2 maart 2010 was de opening van Karate Moerdijk in Willemstad. Ik had in de weken vooraf de twee basisscholen benaderd om dit te delen in de nieuwsbrieven. Verder hingen er in Willemstad posters in de Jumbo en in gebouw Irene. Als de dag van vandaag kan ik mezelf nog herinneren welke gedachten ik voorafgaand aan die eerste les had. Als er twee kinderen waren, zou ik al blij zijn geweest, want het kon natuurlijk ook dat er helemaal niemand stond. Ook twijfelde ik of ik dit wel kon. Over lesgeven aan volwassenen had ik nog helemaal niet nagedacht. Ik vond het al spannend genoeg, aangezien ik helemaal niet graag in het middelpunt stond.

Wat er toen gebeurde had ik nooit kunnen verwachten. Er waren geen 2 kinderen maar er stonden maar liefst 32 kinderen klaar om een proefles karate te doen. In eerste instantie was ik superblij met zo’n grote opkomst. Vervolgens toen de les moest starten, kreeg ik het benauwd omdat ik eigenlijk geen idee had hoe ik les moest geven aan kinderen. Gelukkig was Chantal meegekomen en gaf zij het grootste gedeelte van die eerste les. Het ging haar veel gemakkelijker af omdat zij meer ervaring had met lesgeven. Van die 32 kinderen werden er na de proefles gelijk 13 lid en had Karate Moerdijk bestaansrecht. Van die 13 kinderen is er 1 nog steeds lid dat inmiddels geen kind meer is, maar wel ons langstzittende lid is. Dat is natuurlijk Fleur Westdijk.

De groep van 13 kinderen groeide al snel uit naar 50 kinderen die wekelijks kwamen trainen in Willemstad. We openden in 2011 en 2012 locaties in Dinteloord, Klundert en Zevenbergen. Op 10 november 2012 mochten wij ons 100e lid verwelkomen. In een relatief korte tijd waren wij ineens een grote karateschool geworden binnen de Goju-Kai Holland. Dat was de organisatie waar we toen inzaten. Ik kreeg in die tijd vaak de vraag, hoe ik het voor elkaar kreeg dat er zoveel kinderen bij mij trainde. Met trots vertelde ik dan dat we een hecht team waren en dat we naast de karatelessen veel andere activiteiten deden. We organiseerden jeugdkampen, buitentrainingen, we kwamen op televisie bij Piet Paulisma en we behaalden successen binnen de Goju-Kai Holland op wedstrijden. Daarnaast boden we extra wedstrijdtrainingen op zondagochtend, we organiseerden kerstshows en nodigden alle ouders uit voor familietrainingen.

Bovendien waren we vaak zichtbaar met demonstraties op evenementen. We stonden bijvoorbeeld op het evenement Circus der Liefde, waar onze karatekids een demonstratie lieten zien aan honderden mensen in het centrum van Rotterdam en de voorpagina van het Algemeen Dagblad behaalden. We namen in 2012 deel aan de verkiezing “leukste sportvereniging van Nederland” en behaalden hier landelijk gezien de tweede plaats maar kregen wel de prijs van “creatiefste sportvereniging van Nederland”. We stelden ook een gezamenlijk doel. Het doel van de eerste generatie jeugdleden was om aan het Europees Kampioenschap Goju-Kai in 2015 mee te gaan doen in Engeland.

Onderweg naar dit doel verliep de samenwerking met de Goju-Kai Holland niet meer zo prettig als daarvoor. Dit had te maken met allerlei beschuldigingen, spanningen en situaties die zich op dat moment voordeden. Dit is slechts een topje van de ijsberg. Gezien de situatie niet verbeterde maar juist verergerde hebben Chantal en ik begin 2015 besloten om het 5-jarige jubileum van Karate Moerdijk niet te vieren. Tevens namen wij toen al het besluit om na het EK in Engeland de Goju-Kai Holland te verlaten. Wij maakten de belofte dat we het 10-jarige jubileum niet zomaar voorbij zouden laten gaan.

Het Europees Kampioenschap Goju-Kai in 2015 leverde onze karateka’s maar liefst 14 medailles op en een positieve ervaring, waarop zij altijd met een goed gevoel kunnen terugkijken. Het EK en het aansluitende seminar was voor ons het laatste stukje in de Goju-Kai Holland.

Waar er 1 deur sluit gaan er 10 open. Ik vond mezelf na het vertrek uit de Goju-Kai Holland te jong om alleen verder te gaan en wilde graag bij een Japanse organisatie komen waar het Goju-Ryu Karate ongeveer hetzelfde was als dat ik gewend was. Kort na de zomervakantie in 2015 kwam ik in contact met een heel bijzondere man genaamd Leo Lipinski. Hij liet mij kennismaken met de Seiwakai organisatie. Dit was voor mij een logische stap aangezien het Seiwakai Karate het dichtste bij het Yamaguchi karate lag. Ik werd met open armen ontvangen en werd snel bevorderd tot 4edan. Daarbij werd ik aangesteld als chief instructor van Nederland.

In 2015 en 2016 ging ik aan de slag met de tweede generatie karatekids en merkte ik dat er naast kinderen ook steeds meer volwassenen kwamen trainen. Het ledenaantal steeg enorm. Met de opgedane kennis van mijn eerste wedstrijdgroep startte ik een wekelijkse selectietraining en begon ik te werken aan een wedstrijdteam dat meekon op nationaal niveau. Daarnaast gingen we als club op zoek naar subsidies om nieuwe doelgroepen van de grond te krijgen en slaagden hierin met een subsidietoekenning voor Respons (programma in weerbaarheid) en Tijger Training (voor peuter en kleuters). Er werden trainers opgeleid en binnen een korte tijd kwam er extra aanbod op onze club naast de karatelessen in de vorm van Tijger Trainingen, Doyo Defence trainingen (wekelijkse weerbaarheidslessen) en Budo Fit (Light) lessen. Deze lessen zijn geborgd in ons aanbod en daar ben ik heel trots op.

Karate Moerdijk behaalde in 2016 het Fight Right Keurmerk en daarmee werden we maatschappelijk partner van de Gemeente Moerdijk. Het keurmerk staat voor een pedagogisch veilig sportklimaat. Alle lesgevers zijn gescreend en zijn in het bezit van een EHBO-diploma. Inmiddels hebben we een verlenging van het keurmerk tot 2022.

De afgelopen vijf jaar heeft vooral in het teken gestaan van professionalisering en het neerzetten van een duidelijke goede basis en structuur binnen de club. Daarnaast is de naamsbekendheid binnen de gemeente een feit en zijn we een niet weg te denken sportaanbieder geworden. Organisaties zoals het CJG, de GGD, de gemeente en de scholen werken graag met ons samen en verwijzen door naar ons aanbod. Ook weet het bedrijfsleven ons te vinden en kunnen we ons gelukkig stellen met vele financiële tegemoetkomingen voor onze ambitieuze doelen.

De afgelopen jaren behaalden meerdere volwassenen en inmiddels ook jongeren een eerste dan en daarmee werd de Yudansha kai (zwarte banders-groep) uitgebreid. Alle zwarte banders kunnen bij ons les geven, in tegenstelling tot hoe dat bij mij zelf ging toen ik zwarte band behaalde. Het wedstrijdteam is ontzettend gegroeid in de breedte en ik kan met trots zeggen dat we regelmatig presteren op nationale- en internationale toernooien.

Ik ben altijd in de positie geweest dat leden en betrokken ouders zich inzetten voor de club op bijvoorbeeld jeugdkampen, wedstrijden en andere evenementen. Sinds een paar jaar zijn er zelf werkgroepen om nog beter georganiseerde activiteiten van de grond krijgen. Maandelijks zit ik bij de activiteitencommissie om te zorgen dat activiteiten die we in de beginjaren deden niet verloren gaan. De kernwoorden, verbinding, trots en ambitie werd in de beginjaren van Karate Moerdijk al snel gevormd en is nog steeds onze succesformule.

Wat kan ik zeggen na 10 jaar Karate Moerdijk?

  • Dat de karateschool al mijn verwachtingen heeft overstegen.
  • Dat ik af en toe nog steeds niet kan geloven wat we als club voor elkaar hebben gekregen en nog steeds krijgen.
  • Dat ik ontzettend dankbaar ben voor alle mooie herinneringen die we met elkaar hebben gemaakt.
  • Dat ik ontzettend trots ben op ieders weg in het karate (en het leven).
  • Dat ik het fantastisch vind dat er binnen onze club mensen zich ontwikkelen als sensei, sempai, coach, wedstrijdsporter, scheidsrechter, hulpverlener of weerbaarheidstrainer.
  • Dat iedereen bij ons kan komen sporten. Voor elke doelgroep is er aanbod.
  • Dat we een team zijn en met z’n allen trots mogen zijn op deze mooie club, dat 10 jaar geleden begon in een achterafzaaltje in Willemstad.

Ten slotte wil ik al mijn leraren, trainingspartners en leerlingen bedanken waarvan ik les heb gekregen en les aan heb gegeven. Zij hebben er in de afgelopen 10 jaar allemaal aan bijgedragen dat Karate Moerdijk zo’n mooie club is geworden.

Door jullie allen weet ik dat ik het wel kan!

Dank jullie wel!
*Het 10-Jarig bestaan van Karate Moerdijk vieren wij op zaterdag 7 maart 2020.

Auteur: Arno Yarzagaray

Reactie
1
Chantal

Heel mooi Arno!

Laat een reactie achter

X