fbpx
Home » Examens

Karate Examens

Kyu examens

Karate Moerdijk maakt een onderscheid in kyu graden voor jeugd en voor volwassenen. De verplichte leeftijdsgrens om van de jeugd naar de volwassen groep over te stappen is bij 15 jaar oud. Het komt voor dat jeugdige karateka’s al onder de 15 jaar bij de volwassen groep trainen. Het is ook mogelijk dat karateka’s die er aan toe zijn onder de 15 jaar op kunnen gaan voor een volwassen kyu graad. Dat gaat altijd in overleg met sensei Arno. Om voldoende voorbereid te zijn voor een kyu examen is het gebruikelijk om voldoende lessen te hebben gevolgd. In een kyu examen worden de onderdelen; kihon (basis), kata (vorm), Yakusoke kumite (partneroefening) en kumite (vrije gevecht) gevraagd. Voor hogere kyu graden wordt er ook bunkai (uitleg van de kata) gevraagd. De exameneisen voor jeugd en voor volwassenen zijn uiteraard verschillend.

De exameneisen hangen in de dojo in Zevenbergen. Sensei Arno stuurt je een uitnodiging als je op kunt gaan voor een volgende kyu graad. Ontvang je geen uitnodiging kun je hierover in gesprek gaan en krijg je een eerlijk advies. Het is uiteindelijk aan jezelf om te besluiten wel of geen examen te doen. Voor een kyu examen kun je slagen, zakken of slagen maar uitgesloten worden voor het volgende kyu examen. Er zijn twee kyu examens per jaar. De kosten voor een kyu examen bedragen € 15,- en zijn inclusief een nieuwe band.

KYU Exameneisen

Dan examens

Het is mogelijk om een dan examen te doen in Goju-Ryu Karate-do Seiwakai en in JKF Gojukai. Om examen te doen in JKF Gojukai is het noodzakelijk om eerst een dan graad in Seiwakai te hebben. Het is dus onmogelijk om zonder Seiwakai dan graad op te gaan voor een dan graad in JKF Gojukai. De exameneisen voor Seiwakai en JKF Gojukai zijn exact hetzelfde. Via de link hieronder kun je informatie inzien over de dan exameneisen en de wachttijden. Bij elk dan examen is het ook noodzakelijk dat je in drie kumite partijen kunt laten zien dat je het Goju-Ryu systeem begrijpt. Binnen Karate Moerdijk hebben we hoge standaarden en is het gebruikelijk dat het ongeveer 5 tot 7 jaar gemiddeld duurt voordat je op kunt gaan voor een 1ste dan graad. Uiteraard zijn hier uitzonderingen op.

Het is ook mogelijk voor jeugd onder de 16 jaar om een dan examen te doen. Dat is niet gebruikelijk en uitsluitend mogelijk met toestemming van sensei Arno. Voor een jeugd dan examen moeten de examenkandidaten hetzelfde programma draaien als hierboven staat vermeld. Bij het slagen behalen ze een jeugd zwarte band. Deze jeugd zwarte band staat hierarchisch gezien boven de kyu graden maar onder de 1ste dan van karateka’ s die 16 jaar oud zijn. Bij het bereiken van de leeftijd van 16 jaar moet er opnieuw voor dezelfde graad examen gedaan worden voor een senioren zwarte band.

DAN Exameneisen

Seiwakai Holland
Dan graden register Goju-Ryu Karate-do Seiwakai

NaamTitelDan graadDatum Behaald
Arno Yarzagaraysensei4e dan22-10-2016
Chantal Bruinhof- Straversensei3e dan21-10-2017
Alex van der Wegsensei2e dan04-05-2019
Fleur Westdijksempai2e dan19-10-2019
Sanne Koetsiersempai2e dan19-10-2019
Jan van Elksensei1ste dan20-10-2018

Junior dan graden Goju-Ryu Karate-do Seiwakai

Ebbe Sinterniklaassempai1ste dan19-10-2019
Rens van Elksempai1ste dan19-10-2019

JKF Gojukai Netherlands
Dan graden register JKF Gojukai

NaamTitelDan graadDatum behaald
Arno Yarzagaraysensei4e dan23-10-2016
Alex van der Wegsensei1ste dan23-10-2016
Jan van Elksensei1ste dan21-10-2018

Junior dan graden JKF Gojukai

Ebbe Sinterniklaassempai1ste dan20-10-2019
Rens van Elksempai1ste dan20-10-2019

Praktische tips voor als je examen gaat doen

Wekelijks Trainen

Examen doen hoort eigenlijk gewoon bij je training. Iedereen gaat op zijn eigen tempo maar hard werken en goede inzet loont.

Beheers de basis

De uitvoering van standen en arm-en beentechnieken zijn het belangrijkste. Als de basis goed is dan is de rest van je karate ook goed.

Trainings partner

Train je partneroefeningen in met 1 persoon. Dat maakt het vertrouwt en makkelijker op het examen.

Klaar voor

Je hoeft echt niet elke keer op te gaan als er een mogelijkheid is om examen te doen. Zorg dat je er zelf aan toe bent.

Zwarte band

Het behalen van de zwarte band betekend niet dat je het gehaald hebt. Een zwarte band houdt in dat je de basis beheerst maar dat je nog lang niet bent uitgeleerd.

Deel kennis

Je sensei maakt altijd tijd voor jou om je iets te leren. Geef je kennis ook over aan de nieuwe generatie. Help en steun elkaar vooral bij examens.

Neem contact op!

Voor meer informatie over Karate Moerdijk en het lesaanbod.

Contact