fbpx
Actueel
  • Home
16
05
2019

Een 2e thuis

Karate, Taekwondo, Krav maga en kickboksen zijn populaire verdedigingssporten bij jonge mensen. In onze Dojo leren kinderen zichzelf naast het sporttechnische vlak ook op een andere positieve manier te ontwikkelen met de trainer(s) als sleutelfiguur.

Niet alleen biedt karate de kans om een positieve leerervaring op te doen, maar zo leren kinderen ook zichzelf beter te verdedigen. Kinderen ontwikkelen vertrouwen in zichzelf, maar bovenal ook respect tonen naar hun tegenstander en dus ook anderen in hun omgeving.

Het is een 2ethuis

Kinderen kunnen zich gesteund voelen in de dojo. Ze zien de trainers als rolmodellen waar ze tegen op kijken en de mede studenten als vrienden.

De trainers spelen als rolmodel een belangrijke rol in het leven van de kinderen. De trainers leren de kinderen respect te tonen vanuit de sport, zelfvertrouwen te kweken, moed te tonen en verantwoordelijkheid gevoel te tonen. Kinderen leren hierdoor ook beter voor zichzelf op te komen en dit is heel belangrijk voor hun toekomst.

De trainers vullen als het ware de interactie met de kinderen aan en dichten de belangrijke posities toe. Door de bredere identiteitsontwikkeling worden hun kansen vergroot en worden ze maatschappelijk veerkrachtiger.

Het ervaren van succes

Succes ervaar je door een positieve prestatie. Niet alleen het winnen van wedstrijden is dan een factor, maar een ‘win moment’ kan voor een kind al heel simpel zijn door een bepaalde oefening foutloos uit te voeren. Of juist een compliment te krijgen van naasten of van de trainer.

Door het ervaren van succes worden er positieve emoties gekweekt, wat als gevolg heeft dat kinderen een positieve identiteitsontwikkeling doormaken.

Wij vinden het vooral belangrijk dat er voldoende uitdaging is voor een kind, maar deze ook de erkenning krijgt op het moment dat daar de plaats voor is.

Door de waardering en erkenning kunnen kinderen moeilijke situaties veel beter volhouden.

Werken aan aspiraties

Kinderen leren te werken voor hun eigen doelen, hun eigen kansen en eigen mogelijkheden. Ze merken dat ze toch een bepaalde moeite moeten verrichten om een doel te behalen, zoals het trainen voor een hogere band, of het verbeteren van een bepaalde techniek of het presteren op een wedstrijd.

Doordat kinderen leren te werken om hun eigen aspiraties na te streven, zullen ze leren doorzettingsvermogen te tonen. Het gevolg hiervan is dat er een bepaalde discipline ontstaat, om steeds beter te worden.

Kinderen maken andere keuzes

Karate motiveert op verschillende manieren gedragsverandering, zoals hierboven zojuist werd omschreven. Op den duur kunnen kinderen zelfs er voor kiezen om een gezondere levensstijl er op na te houden. Daarnaast leren kinderen zichzelf een bepaalde de-escalerende houding aan waardoor zij minder snel slachtoffer van geweldsituaties worden. Ze kunnen zich verdedigen wanneer dat écht nodig is. Dit is altijd van toegevoegde waarde voor de toekomst, want ook als volwassene kun je zomaar in een ongelukkige situatie terecht komen.

Kinderen bootsen vaker het gedrag na van oudere jongeren of van de trainers. De reden hiervan is omdat ze deze personen respecteren en graag willen behoren tot de groep. We zien dat zij zich conformeren en zich dan ook mee gedragen naar de waarden, het respect en de omgangregels van de dojo.

Maak met uw kind deze week nog een positieve start

Kinderen vanaf drie jaar kunnen al bij ons terecht. We hebben voor elke leeftijdsgroep en niveau een passend aanbod.

Karate Moerdijk is een actieve en betrokken club met een leslocaties in Willemstad en Zevenbergen. Ons team van professionele trainers bieden enthousiasme en begeleiding op maat voor zowel jong als oud. Iedereen is welkom om een proefles te komen doen.

Auteur: Arno Yarzagaray

Reactie
0

Laat een reactie achter

X