fbpx
Actueel
  • Home
16
08
2019

Het grote kleine

Hoe belangrijk is het om dromen te hebben? Grote dromen.

De toekomst
Sommige mensen verstikken al bij het idee dat ze mogen dromen. Weten niet wat ze willen of waar ze toe in staat zijn, doen liever ‘normaal’. Ik vond het als kind heerlijk om me terug te trekken en te dromen over de toekomst. Als we ‘s avonds laat naar huis reden, zat ik achterin, met mijn hoofd achterover naar buiten te staren. Naar de donkere lucht en alle lichtjes die voorbij vlogen. Ik wilde later iets doen waar ik trots op kon zijn, iets groters dan ik toen nog kon bevatten. Ik was nieuwsgierig naar wat dat kon zijn. Hoe ik eruit zou zien en doen als volwassene en hoe mijn leven eruit zou zien als ik klaar was met school.

Dood van binnen
Een droom is een drijfveer, misschien een belofte aan jezelf. Iets om naar uit te kijken. Maar wat is een droom precies? Die volgende vakantie, een nieuwe smartphone, de nieuwste collectie van je favoriete designer? Als ik terug ben van vakantie is er nog steeds niets veranderd aan mijn oude leventje, mijn dagelijkse routine. Die nieuwe smartphone maakt mijn hoofd alleen nog maar drukker en dat ene kledingstuk is er ook niet voor eeuwig. Begrijp me niet verkeerd. Ik vind het heerlijk om op vakantie te gaan en ben overdreven dol op mijn smartphone, maar diep van binnen weet ik dat ik ook prima zonder kan. Er zijn echter bepaalde dingen die ik MOET doen, omdat ik anders een beetje dood ga van binnen.

Jezelf gelukkig prijzen
Een echte droom is iets wat je wilt doen vanuit je hart. Niet omdat je ouders het willen. Niet omdat anderen het doen. Maar wat JIJ wilt doen. Waar jij voldoening uithaalt. En als je droom uitkomt, na misschien wel jaren van hetzelfde, kun je het dan wel aan? Of is de overweldiging zo groot, dat je direct weer terug wilt vluchten naar je oude vertrouwde bestaan? Grote dromen achterna jagen betekent ook verantwoordelijkheid willen en kunnen nemen. Een grote droom kun je niet half doen. Het vergt toewijding en vaak ook hard werk. Maar een werkelijk grote droom, iets wat je diep van binnen zó enorm blij maakt, is dat meer dan waard. Je mag jezelf gelukkig prijzen als je je grote droom leeft. Geluk om je lef, geluk dat je een harde werker bent, geluk dat je genoeg verbeeldingskracht en geloof in jezelf hebt. Mijn overtuiging is dat maar weinig dromen je in je schoot worden geworpen.

Positieve energie
Een grote droom kan ook iets ‘kleins’ zijn. Voor anderen klein, voor jou heel groot. Mijn droom hangt samen met wat ik echt wil doen in mijn leven. Dat is niet iets wat ik als ukkepuk meteen al kon weten, dat is vast alleen aan de lucky few toebedeeld. Net als vele anderen heb ik eerst jaren van twijfel en ‘is dit het nou?’ door moeten maken, voordat ik een beetje door had welke richting ik op moest. Ik moet iets doen met positieve energie. Kinderen en volwassenen sterker en weerbaarder maken, zelfvertrouwen geven. Ze laten zien waar ze trots op kunnen en mogen zijn: op zichzelf en alles wat ze geleerd hebben. Met karate, weerbaarheid en persoonlijk leiderschapstrainingen. Stiekem ga ik ervoor dat ze stuk voor stuk ook genoeg lef krijgen om groot te durven dromen én doen.

Iets kleins, maar eigenlijk toch wel heel groot.

doyotrainingen.nl

Auteur: Chantal Straver

Oprichter, trainer en auteur van 'Toen ik eindelijk durfde'.

Reactie
0

Laat een reactie achter

X