fbpx
Home » Over Seiwakai

Goju-Ryu Karate-Do

De geboorteplaats van Goju-Ryu is China en later Okinawa. Goju-Ryu is een van de vier bekendste traditionele karatestijlen. Het kenmerkt zich door een combinatie van harde en zachte technieken. Beide principes, hard en zacht, komen uit het beroemde vechtkunstboek Bubishi (Chinees: wu bei ji), gebruikt door Okinawan meesters in de 19e en 20e eeuw. Go, wat hard en onbuigzaam betekent, verwijst naar gesloten handtechnieken of rechte lineaire aanvallen; Ju wat zacht en meegaand betekent, verwijst naar open handtechnieken en cirkelvormige bewegingen.

Grote nadruk wordt gelegd op het correct ademen in alle kata’s, maar vooral in de Sanchin kata. De tweede kata wordt Tensho genoemd, bedoeld om de student te leren over de meegaande (ju) stijl van het systeem. Goju Ryu beoefent methoden die lichaamsversterking en conditionering omvatten, de basisbenadering van vechten (afstand, kleverigheid, energieopwekking) en partneroefeningen komen geregeld terug in de trainingen. Goju-Ryu neemt zowel circulaire als lineaire bewegingen op in haar curriculum. Goju-Ryu combineert harde, opvallende aanvallen zoals schoppen en dichte handpulsen met zachtere open handcirkeltechnieken voor het aanvallen, blokkeren en besturen van de tegenstander, waaronder sloten, worstelen, takedowns en worpen. Bij het blokkeren is het lichaam zacht en inhalerend; bij het slaan is het lichaam hard en uitademend.

De oprichter van Goju-Ryu, Chojun Miyagi, geloofde dat het uiteindelijke doel van karate-do was om karakter te bouwen, menselijke ellende te overwinnen en spirituele vrijheid te vinden. Hij verklaarde dat het belangrijk was om training voor zelfverdediging te balanceren met het trainen van de geest, of het cultiveren van het voorschrift: karate-do ni sente nashi (er is geen eerste aanval in karate). Hij benadrukte ook het belang van “het cultiveren van intellect vóór kracht”. Miyagi koos de naam Goju-ryu (“go” betekent “hard en onbuigzaam” en “ju” betekent “zacht en meegaand” en “ryu” betekend stijl). Goju geldt niet alleen voor karate, maar ook voor het leven in het algemeen; alleen hardheid of alleen zachtheid zal iemand niet in staat stellen effectief om te gaan met de fluctuaties van het leven.

Gogen Yamaguchi

Gogen Yamaguchi werd geboren op 20 januari 1909 in Kagoshima stad in het zuiden van Kyushu en stierf in 1989. Op jonge leeftijd toonde hij reeds een grote interesse in de gevechtskunsten. Gedurende zijn jongste schooljaren trainde hij Kendo (Japans schermen) en het was gedurende deze tijd dat hij zijn karate training startte onder het voogdijschap van Mr. Maruat, een timmerman van Okinawa. In 1931, op 22-jarige leeftijd, werd Gogen Yamaguchi geïntroduceerd bij de oprichter van de Goju Ryu stijl, Chojun Miyagi. Gogen Yamaguchi werd bekend in de hele wereld als de ‘kat’ door zijn elegantie en snelheid in beweging en door zijn favoriete gevechtshouding nekoashi dachi. Gogen Yamaguchi werd eind jaren 30 aangesteld door Chojun Miyagi om het Goju-Ryu karate in Japan verder te gaan ontwikkelen. De vijf geheimen van het Japanse Goju-Ryu ontwikkeld door Gogen Yamaguchi:

  1. Beweeg snel;
  2. Een gezonde en kalme geest;
  3. Wees licht in je lichaam;
  4. Heb gezond verstand;
  5. Beheers de basis;

De bijdrage van Gogen Yamaguchi aan het Goju-karate en het karate in het algemeen is enorm. Gogen Yamaguchi slaagde er in de jaren zestig in om alle karatescholen in Japan te verenigen in een enkele gemeenschap, hetgeen resulteerde in de oprichting van de Japan Karate-Do Federation (JKF). Hij voegde aan het Goju-Ryu systeem de Taikyoku kata vormen toe. Dit zijn trainingsmethodes voor de beginnende studenten om hen voor te bereiden op de meer geavanceerde katas. Hij kondigde af dat zowel lichaam als geest in onderling verband staan en dat we door onze eigen ademhaling en concentratie in staat zullen zijn de essentie van de gevechtskunsten te begrijpen. Dit is de reden waarom de Goju de unieke ademhalingstechnieken, Ibuki gebruikt. Door alle spierkracht naar één punt te richten, lichaam en geest in een coherent geheel te brengen. In 1965 werd door Gogen Yamaguchi de IKGA opgericht en kwam er een splitsing met de JKF. Binnen de Seiwakai organisatie zijn er redelijk veel instructeurs die direct onder Gogen Yamaguchi hebben getraind.

Goju-Ryu Karate-Do Seiwakai

De Seiwakai Goju Ryu Karate-groep is op heden vertegenwoordigd in 64 verschillende landen en telt over de 40.000 leden wereldwijd. Daarmee is Seiwakai een grote Goju-Ryu groep in de wereld die werkt onder de vleugels van de Japanse Karate Federatie (JKF) afdeling Goju-Ryu Karate-Do.

De oprichter van Goju-Ryu Karate-Do Seiwakai is Shuji Tasaki Hanshi (9e dan), in z’n jonge jaren een befaamd en gevreesd Kumite vechter die meermaals Japans Kampioen werd. Hij was tevens de rechterhand van Gogen Yamaguchi zijn eerste en enige leraar. Shuji Tasaki trainde onder andere met Goshi Yamaguchi destijds, de zoon van Gogen Yamaguchi. De JKF werd in 1965 opgericht en de afdeling Goju-Ryu werd destijds geleid door Gogen Yamaguchi. Na een paar jaar stopte Gogen Yamaguchi bij de JKF en starte zijn eigen organisatie de IKGA. Shuji Tasaki besloot om niet mee te gaan met Gogen Yamaguchi en richte later in 1971 een eigen organisatie op onder de naam Goju-Ryu Karate-Do Seiwakai. Seiwakai werd onderdeel van de JKF dat vanaf dat punt geleid werd door Ujita sensei.

Tasaki Sensei was tot z’n dood (30 januari 2011) steeds een van de meest respectabele leden van de Board of Directors van JKF Goju Kai Japan. Uit respect hiervoor is hij in 2009 bevorderd tot 9° Dan JKF Goju-kai. De eerste leerling van Tasaki Sensei was Seiichi Fujiwara Sensei. Fujiwara sensei is onze huidige Chief Intructor. Fujiwara Sensei stond z’n leraar vele jaren bij tijdens seminars over de wereld en was door Shuji Tasaki persoonlijk aangeduid om diens levenswerk verder voort te zetten. Fujiwara Sensei is eveneens veelvoudig Japans Kampioen in zowel de onderdelen Kata als Kumite.

Fujiwara Sensei was de jongste Japanse Karateka ooit die in het jaar 2002 de hoogste JKF Goju Ryu-graad (8° Dan) in ontvangst mocht nemen na een succesvolle test. Dit was nooit eerder gebeurd.

Japan Karate-do Federation Goju-kai (JKF)

Japan Karate-do Federation Goju-kai is de mondiale overkoepelende Goju-Ryu-organisatie waar onder meer de volgende Goju-Ryu stijlen in zijn ondergebracht: Kenbukan, Eidokan, Seiwakai, Eibukan, Kagoshima Kai, Shudokan, Okinawa Goju-ryu, Kyokai, Jitsueikai, Uchiagekai, Seishikan, Ryushinkan en Yuishinkan. Zij werken samen onder de vleugels van de Japanse Karate Federatie. De afdeling Goju-Ryu is de officiële gesprekspartner op Goju-Ryu vlak naar de WKF (World Karate Federation) toe. De overseas Director JKF Gojukai is Hanshi Seiichi Fujiwara, Director en Chief Instructor van het Seiwakai Goju Ryu. Dat is de grootste Goju-Ryu groep in de wereld onder de vleugels van JKF Goju-kai. De IKGA (International Karate-do Goju-kai Association) is de enige Goju-Ryu organisatie in Japan die niet onder de JKF valt. In Nederland staat de JKF Gojukai, evenals het Seiwakai Goju Ryu, onder leiding van Arno Yarzagaray Sensei.

Stichting Seiwakai Holland

Stichting Seiwakai Karate-Do Holland is in 2016 opgericht door Arno Yarzagaray. Het bestuur bestaat uit Arno Yarzagaray, Chantal Straver, Lisette Stoelman en Alex van der Weg. Alle leden van Karate Moerdijk zijn aangesloten bij Seiwakai Holland en betalen een jaarlijkse kleine bijdrage. Op dit moment is Karate Moerdijk de enige karateschool welke is aangesloten bij Seiwakai Holland.

De stichting heeft als doel:

  • De behartiging van de belangen van de aangesloten Seiwakai karatescholen;
  • Het stimuleren en bevorderen van sportbeoefening (van alle leeftijden);
  • Het stimuleren en bevorderen van jeugdparticipatie;
  • Het organiseren van maatschappelijke, sportieve projecten en/of evenementen;

Karate Moerdijk

Bij Karate Moerdijk beoefenen we traditioneel Goju-Ryu Karate. Het kader van Karate Moerdijk bestaat uit Arno Yarzagaray, Chantal Straver, Jan van Elk, Monique Arensman en Alex van der Weg. Karate Moerdijk is aangesloten bij de Seiwakai International en JKF Goju Kai als land en club en dat geeft ons een directe link naar het Japanse Goju-Ryu Karate-Do. De zwarte band examens buiten Nederland worden uitgevoerd onder een internationaal panel. Onze hoofdinstructeur wereldwijd is Seiichi Fujiwara Shihan 8th Dan en onze Europese Instructors zijn: Gurmit Singh Shihan 7th Dan, Abel Figueiredo Shihan 7th Dan, Rastizlav Mraz Shihan 7th Dan en Paul Coleman Shihan 7th Dan.

Goju-Ryu Karate-Do Seiwakai werd opgericht door Tasaki Shuji Shihan 9th Dan (1933 – 2011). Onze voormalige Europese Chief Instructor was Leo Lipinski Shihan 8e Dan (1946 – 2018), te zien op de foto bovenaan deze pagina.

Seiwakai International lidmaatschap

Een lidmaatschap bij Seiwakai International is een mogelijkheid. Met dit lidmaatschap kun je op internationale seminars dan examens doen en wordt je beoordeeld door S. fujiwara en zijn Shihan Kai. Een lifetime lidmaatschap kost eenmalig ¥2.000. Wil je lid worden? neem hieronder contact met ons op.

JKF Goju Kai lidmaatschap

Een lidmaatschap bij JKF Goju Kai is een mogelijkheid. Met dit lidmaatschap kun je op internationale seminars dan examens doen en wordt je beoordeeld door S. fujiwara en zijn Shihan Kai. Bij het behalen van een dan examen ben je in het bezit van een JKF Goju-Ryu dan graad. Een lifetime lidmaatschap kost eenmalig ¥5.000. Wil je lid worden? neem hieronder contact met ons op.

Neem contact op!

Voor meer informatie over Karate Moerdijk en het lesaanbod.

Contact