fbpx
Actueel
  • Home
16
05
2019

Wat leert uw kind van karate

Er bestaat al een lange tijd een discussie of karate voor kinderen een negatief of positief effect heeft. Worden de kinderen te agressief of worden ze juist weerbaar?
In dit artikel wordt uitgelicht welke voordelen er zijn aan karate en hoe goed het kan zijn voor de ontwikkeling van kinderen.

De manier van coaching is belangrijk
Veel onderzoeken hebben uitgewezen dat vechtsporten geen positief of negatief effect hebben. Het effect van een bepaalde sport wordt bepaald door de sfeer, manier van coaching en het beoefenen van de sport. Zo is ook gebleken dat vechtsporten niet van nature agressief aangelegde kinderen aantrekken. De kinderen komen dus niet in een ‘slechte omgeving’ terecht, maar hoe ontstaat dit negatieve imago dan precies?

Het imago van vechtsporten
Veel mensen zien vechtsporten als sporten waar veel agressie om de hoek komt kijken. Zo vergeten ook veel mensen dat de trainingen voor kinderen er ook heel anders aan toe gaan dan bij volwassenen. Te hard contact en ongecontroleerde technieken zijn niet toegestaan en de kinderen krijgen hier duidelijke instructies in tijdens de lessen. Respect voor elkaar is een belangrijk en terugkerend element in de karatesport. Het is niet tegen elkaar maar met elkaar trainen. Ondanks dat karate een individuele sport is kunnen we wel een team zijn en elkaar naar een hoger niveau brengen.

Wat leert uw kind van karate?
Niet alleen heeft karate een positief effect op de persoonlijkheid en op het welzijn van kinderen, maar het verleden heeft ook uitgewezen dat kinderen karate als belangrijk ervaren, omdat ze er plezier in beleven maar ook echt een vechtkunst leren en zich prettig voelen bij de structuur die deze biedt. Daarbij komt dat kinderen tijdens het sporten in aanraking komen met andere kinderen, hierdoor worden de sociale prikkels geactiveerd. Daarnaast worden bescheiden kinderen een stuk mondiger en krijgen ze veel meer zelfvertrouwen. In de lessen van Karate Moerdijk wordt het karate spelenderwijs en zelf-ontdekkend aangeleerd. Daardoor leren kinderen hun grenzen te verleggen en je zult na een korte tijd merken dat ze veel steviger in hun schoenen staan. Dit kan kinderen helpen in het dagelijkse leven waarin ze opgroeien tot volwassen personen. Nu meer dan ooit is het juist belangrijk dat kinderen leren voor zichzelf op te komen en vertrouwen in zichzelf te hebben. Kinderen leren beter om te gaan met (lastig) gedrag van andere kinderen en kunnen beter de eigen grenzen aangeven en bewaken. Door de jaren heen wordt deze competentie steeds verder ontwikkeld en herkennen ze de juiste actie bij een situatie.

Naast het sporttechnische
Naast het sporttechnische deel stimuleert karate ook dat kinderen voor zichzelf kunnen en durven opkomen en dat ze zich kunnen verdedigen als dat noodzakelijk is. Daarnaast worden de positieve waarden uit de vechtsport aan alle kinderen meegegeven. In het dagelijks leven kunnen kinderen hier voordeel van hebben. Respect is binnen de karatesport een belangrijk onderwerp. De terugkerende structuur die er heerst in de karateschool maakt dit voor kinderen duidelijk. De karateleraren weten wanneer ze streng moeten optreden maar ook wanneer ze een coachende rol moeten aannemen.

De hersenen ontwikkelen zich beter
Sporten heeft als effect dat kinderen het gemakkelijker vinden om informatie te filteren en zich op een taak te richten. Deze kinderen kunnen beter de informatie verwerken, zich beter concentreren en hebben minder gedragsproblemen. Kinderen kunnen namelijk hun energie kwijt tijdens het sporten en zich beter focussen op school of andere activiteiten.

Sporten is leerzaam
Kinderen leren tijdens sporten, vooral karate, om hun motorische ontwikkeling een boost te geven. Merkt u dat uw kind motorisch minder sterk is dan is karate een uitermate geschikte sport om de motoriek te verbeteren. De concentratie en focus van kinderen wordt in de karatelessen ook geprikkeld zodat zij leren situaties in te schatten en ook snelle beslissingen kunnen maken op basis van de reactie van een trainingspartner.

Plezier maken is het belangrijkste
Plezier maken is erg belangrijk voor kinderen maar we merken ook dat kinderen graag iets willen leren en zichzelf willen verbeteren om een bepaald karate-doel te halen. Dat staat ook centraal in onze lessen, want zo blijven kinderen ook gedreven om zichzelf constant te verbeteren.

Karate Moerdijk is een actieve en betrokken club
Karate Moerdijk is een actieve en betrokken club met leslocaties in Willemstad en Zevenbergen. We verzorgen karate voor kinderen met enthousiaste begeleiding op maat. Daarnaast zijn we in het bezit van het Fight Right Keurmerk en kun je rekenen op een goed onderlegd pedagogisch en veilig sportklimaat. Neem contact op met ons voor een proefles.

 

Auteur: Arno Yarzagaray

Reactie
0

Laat een reactie achter