fbpx
Actueel
  • Home
16
05
2019

Wat leert uw kind van karate

Karate is voor kinderen zeer leerzaam

Er bestaat al lange tijd een discussie of karate een negatief of positief effect heeft op kinderen. Worden kinderen te agressief of worden ze juist weerbaarder door deze vechtsport, die wordt aangeboden in twee vestigingen in de gemeente Moerdijk: Zevenbergen en Willemstad? In dit artikel wordt uitgelicht welke voordelen karate heeft en hoe goed het kan zijn voor de ontwikkeling van kinderen.

Bij karate voor kinderen is de manier van coaching zeer belangrijk

Veel onderzoeken hebben uitgewezen dat vechtsporten geen positief of negatief effect hebben op kinderen. Het effect van een bepaalde sport wordt bepaald door de sfeer, de manier van coaching en het beoefenen van de sport. Zo is ook gebleken dat vechtsporten niet per se van nature agressief aangelegde kinderen aantrekken. De kinderen komen dus niet in een ‘slechte omgeving’ terecht, maar hoe ontstaat dit negatieve imago dan precies?

Het imago van vechtsporten voor kinderen

Veel mensen zien vechtsporten als sporten waar veel agressie om de hoek komt kijken. Zo vergeten veel mensen dat de trainingen voor kinderen er ook heel anders aan toe gaan dan bij volwassenen. Te hard contact en ongecontroleerde technieken zijn niet toegestaan en de kinderen krijgen hier dan ook duidelijke instructies in tijdens de lessen. Respect voor elkaar is een belangrijk en terugkerend element in de karatesport. Het is niet tegen elkaar, maar met elkaar trainen. Ondanks dat karate een individuele sport is, kunnen alle kinderen wel een team vormen en elkaar naar een hoger niveau brengen.

Wat leert jouw kind van karate?

Niet alleen heeft de vechtsport en zelfverdedigingssport karate in onze twee vestigingen in Moerdijk (Zevenbergen en Willemstad) een positief effect op de persoonlijkheid en op het welzijn van kinderen, maar het verleden heeft ook uitgewezen dat kinderen karate als belangrijk ervaren. Dit omdat ze er plezier aan beleven, maar ook echt een vechtkunst leren en zich prettig voelen bij de structuur die deze sport biedt. Daarbij komt dat kinderen tijdens het sporten in aanraking komen met andere kinderen, waardoor er sociale prikkels geactiveerd worden. Daarnaast worden bescheiden kinderen door karate een stuk mondiger en krijgen ze veel meer zelfvertrouwen. In de lessen van Karate Moerdijk wordt het karate spelenderwijs en zelf-ontdekkend aangeleerd. Daardoor leren kinderen hun grenzen verleggen en staan ze binnen een korte tijd steviger in hun schoenen. Dit kan kinderen helpen in het dagelijks leven waarin ze opgroeien tot volwassen personen. Meer dan ooit is het juist nu belangrijk dat kinderen leren voor zichzelf op te komen en vertrouwen in zichzelf te hebben. Kinderen leren beter om te gaan met (lastig) gedrag van andere kinderen en kunnen beter hun eigen grenzen aangeven en bewaken. Door de jaren heen wordt deze competentie steeds verder ontwikkeld en herkennen ze steeds beter de juiste actie bij een situatie.

Karate bevat méér dan alleen een sporttechnische kant

Naast het sporttechnische deel stimuleert karate ook dat kinderen voor zichzelf kunnen en durven opkomen en dat ze zich kunnen verdedigen als dat noodzakelijk is. Daarnaast worden de positieve waarden uit de vechtsport aan alle kinderen meegegeven in onze twee vestigingen in Moerdijk (Zevenbergen en Willemstad). In het dagelijks leven kunnen kinderen hier voordeel van hebben. Respect is binnen de karatesport een belangrijk onderwerp. De terugkerende structuur die heerst in de karateschool, maakt dit voor kinderen duidelijk. De karateleraren weten wanneer ze streng moeten optreden, maar ook wanneer ze een coachende rol moeten aannemen.

De hersenen ontwikkelen zich beter

Sporten heeft als effect dat kinderen gemakkelijker informatie filteren en zich beter op een taak richten. Kinderen kunnen beter informatie verwerken, zich beter concentreren en hebben minder gedragsproblemen. Kinderen kunnen namelijk hun energie kwijt tijdens het sporten en zich daardoor beter focussen op school of andere activiteiten.

Sporten is leerzaam

Sporten, vooral de vechtsport karate, heeft een positieve invloed op de motorische ontwikkeling van kinderen in onze twee vestigingen in Moerdijk (Zevenbergen en Willemstad). Merk je dat jouw kind motorisch minder sterk is? Dan is karate een uitermate geschikte sport om de motoriek te verbeteren. De concentratie en focus van kinderen wordt in de karatelessen ook geprikkeld, zodat zij leren situaties in te schatten en ook snelle beslissingen kunnen maken op basis van de reactie van een trainingspartner.

Plezier staat centraal bij de lessen

Plezier maken is erg belangrijk voor kinderen, maar we merken dat ze ook graag iets willen leren en zichzelf willen verbeteren om een bepaald karate-doel te halen. Dat staat ook centraal in onze lessen, want zo blijven kinderen gedreven om zichzelf constant te verbeteren.

Kom naar onze  actieve en betrokken club

Karate Moerdijk is een actieve en betrokken club met leslocaties voor kinderen en volwassenen in Willemstad en Zevenbergen. We verzorgen karate voor kinderen van 6 tot en met 9 jaar en van 10 tot en met 14 jaar. Dit is altijd met enthousiaste begeleiding op maat. Daarnaast zijn we in het bezit van het Fight Right Keurmerk en kun je rekenen op een goed onderlegd pedagogisch en veilig sportklimaat. Vraag online een gratis proefles aan. Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of app naar +31 (0)657633227.

Auteur: Arno Yarzagaray

Reactie
0

Laat een reactie achter

X